Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ο λόφος των αστέγων

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=441278&cid=4

Σωτήρης Σκουλούδης-Φίλιππος Καραμέτος

Στη σκιά της στολισμένης Αθήνας, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, εν μέσω εορτών, άνθρωποι έχουν βρει «καταφύγιο» στις σπηλιές του λόφου Φιλοπάππου, όπου και θα περάσουν τις γιορτινές ημέρες, δίχως ένα ζεστό πιάτο φαγητό.

Εκθέσεις του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν πλέον στρατιές από αστέγους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους και πλέον είτε με τις οικογένειές τους είτε ολομόναχοι τριγυρίζουν στους δρόμους μιας σύγχρονης πόλης. Όταν πέσουν τα φώτα κατευθύνονται σε πρόχειρα καταλύματα. Από τα παγκάκια της πλατείας Κοραή και του Κολωνακίου, στο λόφο του Φιλοπάππου.Απλωμένα ρούχα πάνω σε κλαδιά για να στεγνώσουν)


Οι περισσότεροι από τους νέο-άστεγους της Αθήνας είναι άνθρωποι που, λόγω οφειλών προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας. Αυτό τους αποκλείει από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους αναγκάζει να ζουν υπό καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης.(Καταφύγιο στο λόφο του Φιλοπάππου)

Οι ιστορίες τους συγκινούν και προβληματίζουν. Οι σύγχρονοι «Άθλιοι» της πρωτεύουσας ζουν το δικό τους δράμα με την πολιτεία να είναι για ακόμη μία φορά απούσα. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στο κέντρο και την πρωτεύουσα. Από τα Βόρεια Προάστια της Αττικής, μέχρι και στα υπό ανάπτυξη αστικά κέντρα της χώρας! (Φωτό ντοκουμέντο: Παράπηγμα αστέγου στο Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας)

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός της zougla.gr από το λόφο του Φιλοπάππου, αλλά και από τα συσσίτια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου... Στην περιοχή του Φιλοπάππου περιπλανιούνται ζευγάρια αστέγων ακόμη και οικογένειες. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτοί οι άνθρωποι ζουν με τον φόβο ληστρικών επιδρομών, ενώ οι γυναίκες έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο βιαστών. 

Η zougla.gr αναζήτησε αυτούς τους «ήρωες» της καθημερινότητας και σας μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τις δύσκολες ώρες που βιώνουν αλλά και για την επόμενη μέρα! Ακούστε τη συγκλονιστική ιστορία ενός αστέγου, που διαμένει «μόνιμα» στο λόφο του Φιλοπάππου και έχει γευτεί το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της ζωής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου